Elektronik sigara ilk piyasaya çıktığı andan itibaren kısa süre içerisinde büyük bir kitleye hitap etmeye başladı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında rahatça satılan elektronik sigara ülkemiz gibi bazı ülkelerde ise yasaklarla karşılaşmakta. Elektronik sigara üzerine yapılmış hiç bir bilimsel çalışmaya dayanmayan tamamen keyfi bu yasakların hiç şüphesiz başka bir çok nedeni vardır. Bu nedenlerden daha önceki yazılarımızda da bahsetmiştik.

Sağlık Bakanlığının Elektronik Sigara Yasağı

Sağlık Bakanlığı, elektronik sigara satışını ve kullanımını yasaklamak için çalışmalar yaparken, bu konuda tereddütler de ortaya çıkamkta. Sağlık camiasından Onkolog Dizdar e-sigara hakkında, “Bir yığın kanserojen olduğunu söylediğimiz konuda hiçbir şey söylemeyen bakanlık, bu konuda tutup da elektronik sigara kanserojendir diyorsa, bu biraz tartışmalı bir durumdur” açıklaması ile bu konuya üstü kapalı değiniyor. Onkolog Yavuz Dizdar , elektronik sigara denen ürünlerin tasarlanmış ve mutlaka düşünülmüş şeyler olduğunu, kanserojendir diyecek kadar bilgi olmadığını, elektronik sigara üzerine söz konusu olan durumun bir pazar paylaşımı olduğunu belirtiyor.

Sağlık Bakanlığı elektronik sigara italathının ve kullanımını tamamen yasaklanması için düzenlemeler üzerinde çalışırken, “Elektronik Sigara ve Olası Sağlık Riskleri” başlıklı raporunu da yayınladı. Rapor, elektronik sigara kullanımının zararları, ve esigara denen ürünlerin diğer ülkelerdeki mevcut durumları gibi bilgiler içeriyor. Ama bu raporun içeriği ve hazırlanış şekli biraz tartışmalı.

Elektronik Sigara Birilerinin Rantlarını Engelliyor

Elektronik sigara hakkında Yurt gazetesine konuşan Yeşilay Üsküdar Şube Başkanı Tuğçe Doğaç, esigara kullanımının veya sigaranın da tamamen yasaklanmasının doğru bir çözüm olmadığını, insanların bu noktalara neden elektronik sigara kullanımına yöneldiğini anlamak gerektiğini belirtti.

Doğaç, “Sadece sigara ve elektronik sigara açısından değil. Sigara, alkol kadar, bilgisayar oyunlarına ya da yemeklerdeki tatlandırıcılara kadar her yerde zaten bir endüstri söz konusu. Bir süre sonra lezzet ve kullanım olarak bunlara alışılıyor. Ama bu tatlandırıcılar da kanserojen etkiler taşıyor. Başka kişilerin rantlarının baltalanması söz konusu olduğunda o kişiler bunu ticari hakla ifade ediyorlar. Burada tartışılması gereken konu, onların ticari hakları mı, yoksa yok olan bir toplum mu? Buradaki öze bakmak lazım” dedi. Bu konuda ülkemizde sigara firmalarının ticari hakları elektronik sigara kullanımından biraz daha ağır bastığını söyleyebiliriz.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi