Son yıllarda sigara tiryakilerine alternatif sunan elektronik sigara daha çok yeni ürünler olduklarından beraberinde bir çok tartışmaya da neden olmaktadırlar. Elektronik sigara kullanımının zararları ve etkisi üzerine dünyada bir çok araştırma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Ülkemizde de elektronik sigara üzerine yapılan ilk ciddi araştırma Erciyes Üniversitesinde başlamıştı. Şimdi sizlerle bu çalışmanın ilk bulgularını paylaşmak istedik.

Uzmanlardan Elektronik Sigara Kullanımına Genel Bakış

Elektronik sigara kullanımının yararlarını ve zararlarını ortaya koymak için bir araya gelen Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu ve Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilgen ile Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uğur elektronik sigara üzerine klinik ve deneysel araştırmalara başlamıştı. Bu çalışma ve yaptıkları e-sigara kullanım anketi konusunda sizlerle daha önce paylaşımda bulunmuştuk.

Doç. Dr. Fatih Uğur, yaptığı açıklamada, elektronik sigara kullanımında tütünün yanmasıyla oluşan, kanın oksijen taşıma kapasitesini bozan karbonmonoksit ve kanserojen olan tarın bulunmadığını söyledi.

Bugüne kadar yapılan anket çalışmalarında elektronik sigara kullanımının yüzde 30 ile yüzde 80 arasında normal sigarayı bırakmaya, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında da sigarayı azatmaya yardımcı olduğunun bildirildiğini ifade eden Uğur, esigara bağımlılığının ise normal sigaraya göre yüzde 25 ile 60 arasında olduğunu kaydetti.

Uğur, elektronik sigara kullanırken en sık boğazda rahatsızlık ve ağızda kuruluk gibi şikayetler ortaya çıktığını belirterek, bunları kullanıcıların en fazla dörtte birinin söylediğini, ayrıca her kullanımda oluşmadığının ve şiddetli düzeyde olmadığının ifade edildiğini anlattı.

Elektronik Sigara Üzerine Daha Çok Araştırma Yapılmalı

Elektronik sigara araştırmalarında yer alan Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise 2003 yılında patent almış yeni bir ürün olan elektronik sigara üzerinde yapılmış bilimsel araştırma sayısının az olduğunu belirtti. Mevcut çalışmaların da az sayıda esigara kullanıcısı üzerinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Köseeoğlu, şöyle devam etti:

"Çalışmalarda elektronik sigara kullanımında görülen rahatsızlıkların zaman içerisinde azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca elektronik sigara içimiyle vücuda alınan nikotinin normal sigaradakine göre oldukça az miktarda olduğu bulunmuştur. Sigara içmemekle oluşan endişe, depresyon, açlık, düşük konsantrasyon gibi yoksunluk belirtilerini elektronik sigara ile normal sigara kadar olmasa da giderildiği belirlenmiştir. Bu şekilde elektronik sigara kullanımının normal sigara içme isteğini azalttığı ortaya konmuştur."

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi