Elektronik sigara son yıllarda sigara tiryakileri açısından kurtarıcı olarak çıktı. Bazı kesimler daha doğrusu özellikle elektronik sigara kullanıp faydasını görenler mucize cihaz olarak tanımlarken bazı kesimler karalama kampanyaları yürütmekte. Elektronik sigara likitlerinde kullanılan nikotinin böcek ilacı olduğu da en fazla kullanılan tabirlerden. Peki eğer öyleyse elektronik sigara kullanan insanların neredeyse tamamının memnun kalarak kullanmasının ve elektronik sigara ile kolayca nikotin bağımlılığından kurtulmasının ne zararı var?

Elektronik Sigara Likitlerinde Kullanılan Nikotin

Elektronik sigara likitleri kullanılan nikotin hakkında ülkemizde sözde bilim adamları bu tarz cümleler kurabilmekteler. İşin kötüsü elektronik sigara ve nikotin üzerine bu cümleleri kuranlar profesör ünvanı almış bir bilim insanı. Hangisi daha kötü? Bile bile e-sigarayı kötülemek için uydurması mı, alanı olduğunu iddia etmesine rağmen bilmiyor olması mı? Evet kullanım yönteminiz sigara olsun, elektronik sigara olsun, nikotin bağımlılık yapıcı bir maddedir.

Elektronik sigara kullanırken gün boyu ağzınızdan düşürmezseniz, sekiz-on tane nikotin cikletini bir anda çiğnerseniz ya da beş altı tane nikotin bandını bir seferde vücudunuza yapıştırırsanız, evet, nikotinden zehirlenirsiniz ve ölüm riskiyle karşılaşırsınız. Su dahil hangi madde olursa olsun, normal kullanım sınırlarının uçuk denecek düzeyde fazlasını kısa bir sürede tüketirseniz ölüm riskiyle karşılaşırsınız. Bu sadece elektronik sigara yada nikotine özgü bir tehlike değildir.

Elektronik sigara sigarayı bıraktırır. Tek başına esigara ile nikotin kullanmanın zararı da kafein kadardır. Bu arada, kafein de bağımlılık yapıcı bir maddedir üstelik yoksunluğu nikotine göre kişiyi daha kötü etkiler ama kahveyi, kolayı ya da Starbucks'ları yasaklayalım diyen pek kimseyi göremezsiniz. Buna rağmen elektronik sigara ülkemizde yasak.

Nikotin Bağımlılığı Hastalıktır ve Elektronik Sigara Kurtarır

Nikotin bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi tanı kriterleri envanterinde sınıflandırılmıştır. Diğer bağımlılık türleri gibi nikotin bağımlılığı da bir hastalıktır. Ancak iddia edildiği gibi eroin kokain vb maddelerdeki gibi zorlayıcı yoksunluk belirtileri görülmez. Yoksunluğun verdiği rahatsızlık yaklaşık üç (3) dakikada geçer. Bu nedenle sigarayı bırakma sürecinde olanlara yoksunluk hissettiklerinde hemen kısa bir süre için dikkatlerini başka bir şeye vermeleri söylenir, bu yönde teknikler öğretilir. Elektronik sigara size kullanmış olduğunuz esigara likitinin nikotinini seviyeli olarak düşürme ve en sonunda nikotinden tamamen kurtulma şansı verir.

Elektronik sigara likitlerinde kullanılan nikotinle ilgili bahsedilen böcek ilacı meselesine gelince: elli atmış sene önce böcek ilaçlarında nikotin kullanılmış ancak günümüzde (yetkinliği düşük ve pahalı olduğu için) kullanılmıyor.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi