Elektronik sigara hakkında bilimsel araştırmalara ve kullanıcı yorumlarına dayanan gerçekleri sizinle paylaşmaya devam ediyoruz. Genel olarak “Elektronik sigara sağlığa zararsızdır.” sonucuna varan bilimsel çalışmaları sizinle paylaştık. Peki elektronik sigara sütten çıkmış ak kaşık mı? Hiç mi olumsuz yönleri yok? Biraz da özellikle bazı satıcıların tabiri caizse fütursuzca salladıkları her şey doğru mu? Sizi bu konuda daha öncede uyardık. Elektronik sigara kullanımı sigara kullanımı ile karşılaştırıldığında çok çok daha zararsızdır. Ama tamamen masum olduğunu söylemek doğru değildir.

Elektronik Sigaranın Sağlığa Zararlı Hiç Etkisi Yok mu?

Elektronik sigara kullanımının zararları üzerine yurt dışında yapılmış onlarca bilimsel çalışma mevcut. Bizde bunların bazılarını sizinle önceki yazılarımızda paylaşmıştık. Bu çalışmalar genel olarak elektronik sigara kullanımının sigara kadar zararlı olmadığı sonucuna varıyor. Ancak hiç bir bilimsel çalışma esigara kullanımının tamamen zararsız olduğunu söylememekte. Bu cihazlar çok yeni ürünler ve haklarında hiç şüphesiz daha çok fazla araştırma yapılması gereklidir.

Elektronik sigara kullanımı ile sigara kullanımından vazgeçmenin size sağlayacağı faydalardan bahsetmiştik. Bu noktadan sonra henüz ortada bir sorun olmasada uyarı amaçlı olarak elektronik sigara kullanımının olası zararlarına bu bilimsel çalışmalar yorumlamak istiyoruz.

Elektronik sigara kullanımının başlıca zararı, kullanan kişinin, e-sigaranın tamamen zararsız olduğunu düşünmesidir. Bu nedenle örneğin elektronik sigara ile nikotin tüketimi sigara kullanımına kıyasla aşırı derecede artabilir. Nikotin denen madde çok aşırıya derecede kullanılmadıkça zehirlemez ama vücuda telafi edilebilir olsa da, bir zarar verir.

Elektronik Sigara Kullanırken Dikkatli ve Bilinçli Olun

Elektronik sigara likitinin içindeki kimyasallar kalıcı zarar vermeyen ya da etkisi olmayan maddeler olabilir (en azından uluslar arası standartlara göre tehlikeli kabul edilmeyen maddeler) ama unutmayın ki bu maddelerin uzun süreli kullanımına ve vücuttan atılmalarının etkilerine dair bilinmeyen çok şey var. Bu noktada sizin ve sağlığınız için en doğru seçim elektronik sigara kullanımını sigaradan uzaklaşmak ve nikotinden tamamen kurtulmak için bir araç olarak görmek ve belirli bir süre sonra esigara kullanımını da bırakmak olacaktır.

Aslında elektronik sigara hakkında söylenen teknik olarak yanlış değil. Elektronik sigara ile sigarayı bırakırsınız ama unutmayın sizin hastalığınız nikotin bağımlılığıdır ve elektronik sigara asla ve asla mucize bir çözüm değildir. Niyetiniz sigarayı bırakmaksa kısa süre içerisinde elektronik sigara likitinde kullandığınız nikotin seviyesini seviyeli olarak düşürüp en sonunda ise nikotinsiz likit kullanmak olmalıdır. Bu aşamadan sonra elektronik sigara kullanımınıda bırakıp nikotinsiz ve sigarasız bir yaşama geçmek çok daha kolay olur.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi