Elektronik sigara üzerine toplumda oluşan bazı yanılgıların üzerine gitmeye kaldığımız yerden devam edelim. Daha önce söylediğimiz gibi elektronik sigara hakkında ülkemizde bir taraftan yetkin olmayan satıcıların aşırıya kaçan pozitif yorumları diğer taraftan devlet eliyle belirli bir sağlıkçı ekibin ve medyanın hiç bir bilimsel gerçeğe dayanmayan karalamaları elektronik sigara hakkında bilgi kirliliği oluşturmaktadır.

Elektronik Sigarada , Sigara İçmeyenleri ve/veya Sigarayı Bırakmış Olanları Özendirir mi?

Bu noktada sigara tiryakileri ve elektronik sigara kullanıcılarını bir kenara bırakıp, birilerinin de esigara konusunda uyardığı gibi, sigara kullanmasa da yada bırakmış olsada e-sigara ile sigara içmeye özenecek olan insanlara birazda ironi ile durumu anlatalım.

Evet arkadaşlar, hepiniz iradesiz ve zayıf varlıklarsınız. Hayvanlar gibi içgüdülerinizin esiri olarak yaşıyorsunuz. Hayatınız boyunca hiç sigara içmemiş olabilirsiniz ama hep sigara içmek istediniz. İçinizde hep bu istek vardı ama tırsıyordunuz, sigarayı bırakmayı tercih edenler de zaten tırstıkları için bıraktılar zaten. Dürtülerinize engel olamıyorsunuz.

Sigara içenleri gördüğünüzde engel oluyorsunuz, yanınızda dibinizde içildiğinde rahatsız oluyor uzaklaşıyorsunuz ama e-sigara içenleri gördüğünüzde bir türlü kendinizi durduramıyorsunuz. Elektronik sigaranın ne olduğunu tam bilmeseniz de, daha önce esigara ile hiç tanışmamış olsanız da, anlamasanız da sigarayı, nikotini hayatınızdan kendi isteğinizle çıkartmış olsanız da e-sigarayı görünce bir anda manyaklaşıyor, "ah bir tadına baksam! bir denesem! ucundan bi' kıt..." diye dövünüyorsunuz.

Sizi pis özentiler sizi! Ama endişelenmeyin, özel hastanelerimizin "hocaları" ve devlet babamız sizleri kendinizden ve elektronik sigara illetinden koruyacaktır! Sizi gidi pis gizli tiryakiler sizi! Bir de "sigara içmiyorum" diye geçiniyorsunuz, oysa nikotin ve esigara hep düşlerinizde, aklınızda! Hepsi iyi güzel de... ya nikotin tabletleri, nikotin bantları ne olacak? Siz pis özentilerin, potansiyel tiryakilerin canı hiç nikotin tableti, nikotin bandı çekmiyor mudur acaba?

Elektronik Sigara Pasif İçiciliğe Neden Oluyor mu? Kapalı Alanlarda İçilebilir mi?

Gelelim şu var olmayan pasif içiciliğe ve kapalı alanlarda kullanılabilir olmasına. Evet elektronik sigaralar sigaralar gibi çevreye rahatsız edici ve sağlığa zararlı bir duman salmaz. E-sigara buharınında öyle kötü, insanları kaçıracak bir kokusu yoktur. Şuan da ülkemizde kapalı alanlarda elektronik sigara içmeyi engelleyecek bir yasada mevcut değil. Ancak bu noktada elektronik sigaranın da sigara gibi bir davranış biçimi olduğunu unutmamak gerekir. İnsanlar duman ve koku olmasa da e-sigaradan rahatsız olabilirler.

Arkadaşlar, elinizi vicdanınıza koyun. Sigara yasağı nasıl çıktı? Yurdum insanı nerede boş dursa etrafındakileri düşünmeden yaktı sigarasını, purosunu, piposunu; yeri geldi ortamdaki duman 20 yıllık tiryakiyi bile bezdirdi.

Gelin biraz dişinizi sıkın, nikotin yoksunluğu öyle söylendiği gibi elde titremeydi, öfkeydi vs yapmaz. Bunların hepsi sizin zihninizde olan şeyler. Yaşadığınız öfke duygusu nikotin yoksunluğundan değil engellenmişlik algısından, yaşamınızı istediğiniz gibi düzenleyemediğinizi düşünmenizden ortaya çıkar. E-sigara kullansanız da sigara kullananlar gibi dışarı çıkın ve ihtiyacınızı karşılayın. Uygun bir fırsat bulana kadar sabır! Çok zor olmasa gerek.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi