Daha önceki yazılarımızda gelişmiş ülkelerde serbestçe satılan elektronik sigara üzerine yapılmış bilimsel çalışmalardan bahsetmiştik. Buna rağmen maalesef Türkiye’de elektronik sigara üzerinde oynanan kötü bir oyun var. Yürütülen karalama kampanyası ile elektronik sigara her yönden kötüleniyor, tütün sektörü ayakta tutulmak suretiyle sigarayı bırakmak daha da zorlaştırılıyor. Halbuki elektronik sigara normal sigaradan çok daha sağlıklıdır. Bu nedenle bu karalama kampanyaları artık bir son bulmalı.

Elektronik Sigara Karalamaları Gerçek mi?

Bugün Google’da elektronik sigara kelimelerini arattığınızda karşınıza hep e-sigara likitlerinin kanserojen olduğu, aslında sigarayı bıraktırmadığı ve kesinlikle esigara kullanımından uzak durulması gerektiğine dair makaleler çıkmaktadır. Bu makaleler belli ki “yazı olsun torba dolsun” mantığıyla yazılmıştır çünkü insan okuyunca ne kadar boş yazılar olduğunu görmektedir.

Elektronik sigara hakkında kötüleme yazıları yazılırken kaynak göstermeden, başka bir yerden doğruca alıp kopyala yapıştır yaparak alıntı yapılan elektronik sigara yazılarıdır bunlar. Normal tabii, çünkü insanlar elektronik sigara ile sigarayı bırakırsa hem devletin sigaradan aldığı vergi azalacak, hem dev tütün lobisi para kaybedecek.

Elektronik Sigara Karşısında Devlet

Elektronik sigara konusunda devletin duruşu da hiç farklı değildir. Elektronik sigara hakkında Sağlık Bakanlığı bilimsel analizler yapacağı yerde elektronik sigara komple yasaklanmıştır. İnsan “neden?” diye sormadan edemiyor tabii. Sigara gibi korkunç bir katil serbestken esigara gibi neredeyse zararsız bir alet nasıl olur da yasak olur? Bunun nedenlerinden daha önceki makalelerimiz de ayrıntılarla bahsetmiştik. Vergi gelirleri ve tütün lobisi başlıca elektronik sigara kullanımının karşısındaki en büyük güçlerdir. Kesin olan bir gerçek var ki bu yasak hiç bir bilimsel gerçeğe dayanmıyor.

Birde devlet kontrolünde olmayan kamu kuruluşları ve dernekler mevcut. İşin daha da vahimi sözde sigarayı bıraktırma derneklerinin başındaki kişilerin elektronik sigara kullanımına olan tutumudur. Elektronik sigara ile sigarayı bırakmanın ne kadar etkili olduğuna dair üniversitelerin yaptıkları araştırmalar varken bu şahıslar bir röportajda, “elektronik sigara ile sigarayı bırakmak mümkün değildir. Siz nikotin bandı ya da sakızı kullanın” türünden cümleler kurabilmektedir.

Ya bu insanlar gerçekten yaptıkları iş konusunda hiç bir fikir sahibi değiller ve bilinçsizce hata yapıyorlar yada bunun arkasında başka hesaplar var ve bilerek yalan söyleyip insanları yanıltıyorlar. Hangisi daha vahim bir durum siz karar verin.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi