Elektronik sigara sizin sağlığınız için çok önemli bir tercih olacaktır. Elektronik sigara kullanıcıları açısından hangi nikotin seviyesinde elektronik sigara likiti kullanmaları gerektiği önemli bir konudur. Elektronik sigara kullanırken doğru oranda nikotin barındıran elektronik sigara likitlerini doğru miktarda kullanmalı ve zamanla hem kullanım miktarı hemde elektronik sigara likitinin nikotin seviyesini düşürmeliyiz. Bu yazımızda bizde elektronik sigara likitlerinin nikotin seviyelerinden bahsedeceğiz.

Elektronik Sigara ve Likit Kullanımı

Elektronik sigara kullanıcıları arasında en fazla merak edilen soruların başında, “Sigarayı bırakıp elektronik sigaraya başlarken esigara likitlerinde nikotin oranı ne olmalı?” sorusu gelir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; Elektronik sigaralar normal sigaraları taklit etmek üzere yapılmıştır ve normal sigaralardan farklı olarak nikotin normal sigaradakinin aksine yüzlerce zararlı kimyasal olmadan kullanılır. Elektronik sigara likitlerinde nikotin karışımın içinde yer alır, kişi elektronik sigaradan bir nefes çektiğinde bu karışım buharlaştırılarak kişinin içine duman olarak gönderilir. Elektronik sigara yeni bir ürün olduğundan nikotin dağılımı, olumsuz etkileri, güvenilirliği vs. üzerine araştırmılar yapılmış ve elektronik sigara likitlerinin sigaradan çok daha zararsız olduğu raporlanmıştır.

Piyasada yer alan esigara likitlerinde nikotin farklı yoğunlukta bulunmaktadır. Elektronik sigara kullanımında genel kanı yüksek oranlı nikotin (18 mg) ile başlamaktır. Bu özellikle günde 1 paket civarı sigara içen kullanıcıların uyması gereken tavsiyedir. Aksi takdirde düşük nikotin seviyesi ile elektronik sigara sigaranın yerini tutmayacak ve akabinde kullanıcı normal sigara kullanmaya devam edecektir. Günde yarım paket ve altı normal sigara içen kullanıcılar yada light sigara tüketenler 9 mg’lık nikotin oranına sahip e-sigara likitleri ile başlayabilirler.

Elektronik Sigara Likitlerinde Nikotin Seviyesi

  • Nikotinsiz: 0 mg Nikotin
  • Düşük Yoğunluk: 9 mg Nikotin = light sigaraya ve az sigara tüketenlere
  • Yüksek Yoğunluk: 18 mg Nikotin = Normal sigara kullananlara

Her 1 mililitre elektronik sigara likitlerinde ki Nikotin yoğunluğu miligram cinsinden yukarıda listelenmiştir. Narura elektronik sigara likitleri bu oranı yüzde cinsinden verir. Yaklaşık olarak 18 mg nikotin içeren esigara likiti %1.8 lik nikotin oranına sahiptir diyebiliriz. Bu 18 mg yoğunluğa sahip 30 ml bir şişede (30*18) 540 mg nikotine eşittir.

Normal sigaralarda ki Nikotin miktarı ise tek bir sigaranın kuru ağırlığının yaklaşık 0.6% – 3%’ü kadardır. Bu duruma bakarak uzun sigaralar, kısa sigaralara göre daha fazla nikotin barındırmaktadır. Sigara paketlerinin üzerinde Nikotin: 0.8 mg vb rakamlar bulunur.

Örneğin, Kısa Marlboro paketinde yer alan her bir sigara 0.8 mg nikotin barındırmaktadır. Böylelikle bir pakette (20 * 0.8) 16 mg nikotin bulunmaktadır.

Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, Avrupa ve Amerika’da ki 16 önde gelen elektronik sigara markası ele alınarak bir takım testlere taabi tutulmuş, Elektronik aygıtlarla e-sigara likitinin içinde yer alan nikotinin ne oranda buharlaşarak kullanıcıya hangi oranda yansıdığı hesaplanmış. Sonuçlara bakıldığında, içimize çekilen buharda ki nikotin miktarı 0.5% ile 15.4% mg arasında değiştiği görülmüş.

Ayrıca likitte yer alan nikotinin yanlızca 50%-60% oranında tüketildiği ortaya çıkarılmıştır. Kısaca elektronik sigara ile nikotini sigaraya oranla biraz daha az verimle tüketiyoruz. Ancak bu durum elektronik sigara kullanımında daha fazla nikotin tüketmemiz gerektiği anlamına gelmez. Elektronik sigara ile 1 ml likit size yaklaşık 1 paket sigaraya eşdeğer kullanım süresi tanır.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi