Son yıllarda sigara tiryakilerine alternatif sunan elektronik sigara daha çok yeni ürünler olduklarından beraberinde bir çok tartışmaya da neden olmaktadırlar. Elektronik sigara kullanımının zararları ve etkisi üzerine dünyada bir çok araştırma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Ülkemizde de elektronik sigara üzerine yapılan ilk ciddi araştırma Erciyes Üniversitesinde başlamıştı. Bu çalışma, yaptıkları elektronik sigara anketi ve ilk bulguları konusunda sizlerle paylaşımda bulunmuştuk. Bu yazımızda ise teknik analizleri sizlerle paylaşmak istedik.

Elektronik Sigara da Toksik Madde Daha Az

Köseoğlu, normal sigarada 4 binin üzerinde kimyasal bulunduğuna dikkati çekerek, bunların 43’ünün kanserojen ve 400’ünün ise toksik olduğunu anlattı:

Elektronik sigara üzerine Erciyes Üniversitesinde başlatılan deneysel çalışmanın sonuçları yavaş paylaşılmaya başlandı. Genel olarak elektronik sigara üzerine olumlu sonuçların çıktığı araştırmaları yapan ekipden Köseoğlu, elektronik sigara kartuş sıvısında ise toksik madde olmadığını ya da eser miktarda bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Fakat elektronik sigara kullanımında kartuş sıvısının ısınması ile oluşan buharda eser veya az miktarda toksik madde varlığı saptanmıştır. Bu toksik maddeler esigara buharında normal sigaraya göre 9 ile 450 kez daha az olarak bulunmuştur. Yine elektronik sigara buharında çok ince partiküller saptanmıştır.

Yapılan çalışmalarda ek olarak, kullanılan elektronik sigara cihazının tipi ve markası ile birlikte toksik ajanların miktarında değişiklik olabileceği gözlenmiştir. Ayrıca, elektronik sigara içilmesi ile normal sigara içiminde olduğu gibi kısa dönemde solunum yolu direncinde artma olduğu saptanmıştır. Pasif içicilik yönünden yapılan çalışmalarda ise normal sigara içiciliğinde ciddi oranda pasif içicilik varken elektronik sigara ile bunun eser oranda olduğu saptanmıştır. Ayrıca e-sigara içilmesi ile vücuda alınan nikotin miktarı normal sigaraya göre çok azdır. Bununla bağlantılı olarak elektronik sigara kullanımında görülen bağımlılık normal sigaradakinden daha azdır."

Elektronik Sigara Üzerine Daha Fazla Deneysel Çalışma Yapılmalı

Konu yeni olmasından dolayı bilgi eksikliği olduğunu ve bu nedenle de objektif olarak irdelenmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Köseoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elektronik sigara ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar kısa dönemde etkileri değerlendiren çalışmalar. Ayrıca az sayıda esigara kullanıcısı üzerinde gerçekleştirilmişler. Solunum sistemi, kalp ve damarlar ile kan hücreleri üzerine etkileri daha ayrıntılı incelenebilir. Bu konularda deneysel çalışmalar gerçekleştirilebilir. E-sigara ile içilen buhardaki partiküller ve sağlık üzerine etkileri konusunda çalışılabilir. Elektronik sigara kullanımında pasif içicilikle ilgili çalışmalar yapılabilir.

Bağımlılık ile ilgili çalışmalar yapılabilir. Diğer normal sigarayı bırakma yöntemleri ile karşılaştırılabilir. Elektronik sigara kullanımında normal sigaraya olan bağımlılığı azaltmak için kullanabileceği yollar, teknikler belirlenip geliştirilebilir. Daha sağlıklı ve normal sigarayı bırakmada daha etkili olabilmesi için değerlendirmeler ve çalışmalar yapılabilir."

Prof. Dr. Mehmet Bilgen de elektronik sigara hakkında deneysel çalışma yapılmadığına dikkati çekerek, "Erciyes Üniversitesinde elektronik sigara üzerinde birtakım klinik ve deneysel çalışmalar başlattık. Bu konuda bilgi almak isteyenler, ilgili araştırmacılar ve çalışmalarımıza iştirak etmek isteyen kişilerle temasa geçmekten memnuniyet duyarız" diye konuştu.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi