Piyasada bir çok çeşit elektronik sigara satılmaktadır. Elektronik sigaraya geçmek isteyenler bu elektronik sigara modelleri hakkında araştırma yaparken çok dikkatli ve seçici oluyorlar ancak gerçekte tüketecekleri asıl madde olan elektronik sigara likitleri konusunda çok daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir. Sağlığımız hakkında asıl önemli unsur e-sigaralar değil e-sigaralar da kullandığımız likitlerdir.

Elektronik sigaralarda kullanılan likitler gliserin, gıda aroması ve dilenirse nikotin karışımından oluşur. Gliserin PG ve VG olmak üzere iki çeşitlidir. Genelde ikisi belirli oranlarda karıştırılarak kullanılır. PG ile daha fazla aroma, VG ile daha fazla buhar elde edilir. Yüksek PG oranlı likitlerde throat-hit denilen boğaz vurumu hissi daha tatmin edicidir ancak ağızda kuruluğa sebep olmaktadır.

Elektronik Sigara Likitlerinde Kullanılan Maddeler

Vegetable Gliserol (VG) olarak da bilinen gliserin, sıvı halde bulunan ve trihidroksi yapılı bir bitkisel ve organik bir alkoldür. İnorganik bir madde olmadığı gibi kimyasal da değildir. Bazı şeker hastalığı türlerinde yapay şeker olarak kullanılır. Bugüne kadar herhangi bir zararı tespit edilmemiştir.

Propilen glikol (PG), ticari endüstride birçok kullanım alanı olan petrol yağı türevi bir bileşiktir. Kokusuzdur ve belirli bir tat tarifi bulunmamaktadır. Propilen glikol gıda, kozmetik, farmasötikal ve plastik endüstrilerinde kullanılmaktadır. Propilen glikol sigarada, suyu tutarak tütünü nemli tutan böylece sigaranın kurumasını önleyen “nem tutucu” olarak raporlanmıştır.

Elektronik sigara likitleri genelde 10-30ml arası şişelerde çeşitli aroma ve nikotin değerleriyle hazır olarak satılır. Daha büyük gramajlarda da hazır olarak alınabileceği gibi bir çok tecrübeli esigara kullanıcısının yaptığı gibi sadece gliserin veya gliserin + nikotin alınarak istenen oranda aroma eklenerek de kullanılabilir.

Elektronik Sigara Likit Seviyeleri ve Öneriler

Elektronik sigarada kullanılan likitler, nikotin seviyesi olarak markalara göre değişiklik göstermekle beraber 18mg, 9mg ve 0mg (nikotinsiz) olarak satılmaktadır. Bu oranlar 1 ml esigara likitinde ki nikotin miktarıdır ve %1.8, %0.9 ve %0 olarak da ifade edilebilir.

Elektronik sigara kullanımı sırasında nikotin seviyesini giderek seviyeli olarak düşürmek için nikotinsiz e-sigara likitleri ile nikotinli e-sigara likitlerini birleştirerek kullanabilirsiniz.

Gerçek sigarayı, E-Sigara yoluyla bırakmak isteyenler; 18 mg lık e-likitler ile başlayıp zaman ile önce 9 mg sonra da nikotinsiz likitlere geçiş yapmaları tavsiye edilir. Bu geçiş süresi esigara kullanıcısına göre 1 aydan 3 aya kadar değişir.

Elektronik Sigarada Likit Tüketim Bilgisi

E-sigara likitlerinin her 1 ml si yaklaşık olarak 1 paket sigara kullanımına eş değer gelmektedir. Elektronik sigaralar ile günde bir paket sigara kullanan bir kişi için ortalama ayda 30 ml likit tüketimi yeterli olmaktadır.

Elektronik sigarada likit kullanımı için önemli bilgiler:

  • Sigara kullanmayanlar, 18 yaşından küçükler ve hamilelik dönemindeki bayanlar esigara da nikotin içeren likitleri kullanmamalıdır.

  • E-sigara da kullanılan likitler doğrudan oral yolu ile içilmemelidir.

  • E-Sigara likitleri çocukların ve evcil hayvanların erişebileceği yerlerde saklanmamalıdır.

  • İçeriğinde bulunan terapatik nikotin, sigara bağımlılığını bitirme amaçlı olup ve ortalama 2-3 ay sonrasında e-sigaralar da nikotinsiz likitlere geçiş yapılması önerilir.

  • E-sigara da kullanılan PG bazı kişilerde alerjiye neden olabilmektedir. Bu tarz bir alerjiniz olduğunu düşünürseniz VG bazlı esigara likitlerine yönelmeyi unutmayın. Bu noktada Natura likitler sizin için uygun olacaktır.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi