Son yıllarda sigara tiryakilerine alternatif sunan elektronik sigara daha çok yeni bir ürün olduğundan beraberinde bir çok tartışmaya da neden olmaktadır. Elektronik sigara kullanımının zararları ve etkisi üzerine dünyada bir çok araştırma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Ülkemizde de elektronik sigara üzerine yapılan ilk ciddi araştırma Erciyes Üniversitesinde başladı. Bu çalışma hakkında daha öncede size bilgi vermiştik. Şimdi ise bu çalışma ulusal anlamda bir elektronik sigara anketi ile daha da genişliyor.

Elektronik Sigara Anket Çalışmasının Önemi

Elektronik sigara üzerine bugüne kadar yapılan uluslar arası anket çalışmalarında elektronik sigara kullanımının yüzde 30 ile yüzde 80 arasında normal sigarayı bırakmaya, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında da sigarayı azaltmaya yardımcı olduğu, elektronik sigara bağımlılığının ise normal sigaraya göre yüzde 25 ile 60 arasında olduğunu göstermekte. Esigara üzerine yapılan bu çalışmalara şimdi bir de ülkemizde yapılan eklendi.

Elektronik sigara hakkında daha ayrıntılı ve kesin bilgilere ulaşmak ve ülkemizde e-sigara üzerine olan önyargıların kırılması için bu bilimsel çalışma büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmaya yapanlar açısından bu anket çalışması gerek çıkardığı sonuçlarla ülkemizde elektronik sigara kullanımı hakkında bir profil gösterme kolaylığı sağlayacak hemde bu bilimsel çalışmayı yapanlara büyük kolaylık sağlayacak.

Bu tarz bilimsel çalışmalara öncesinde sıklıkla kullanılan anket çalışması yöntemine biz bütün elektronik sigara kullanıcılarının katılıp daha doğru bir sonuç elde etmeleri için bilim adamlarımıza yardımcı olmalarını istiyoruz. Sizin en fazla yarım saatinizi alacak bu çalışmaya ayırdığınız süre elektronik sigara keyfini çok daha güvenli sürdürmeniz için bir adım olacak.

Çalışmaya bu linki takip ederek forum üzerinden katılabilirsiniz.

Erciyes Üniversitesi Elektronik Sigara Anketi

Bu Çalışma Elektronik Sigara Algısını Değiştirebilir

Elektronik sigara ve esigara likiti hakkında çeşitli soruların bulunduğu anketi cevaplayarak konu hakkında bilimsel bilgi üretilmesine katkıda bulunabilir, elektronik sigara ile sigarayı bırakmak konusunda kendi kişisel tecrübelerinizi paylaşarak insanlara elektronik sigara kullanımının zararlarının aslında sanıldığı gibi olmadığını gösterebilirsiniz.

Bu anketi cevaplarken karşılaşacağınız sorular bizzat uzman ellerden çıkmış ve ülke genelinde elektronik sigara kullanımı hakkında genel izlenim verecektir. Daha sonraki süreçte yapılacak laboratuvar çalışmaları içinse ön gözlem ve yönlendirme niteliği taşıyacaktır. Sizde bu ankete katılmayı ihmal etmeyin ve destek olun.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi