Elektronik sigaraların Avrupa Birliğindeki yasal durumuna bir önceki yazımızda değinmiştik. Bu yazımızda ise ABD’de ki yasal durumdan bahsedeceğiz. Elektronik sigaralar satılmaya başladıkları kısa süre içerinde hızla yayıldı ve beraberlerinde bir çok tartışmaya da neden oldu. Bu kısa süre içerinde yapılan çalışmaların tamamı elektronik sigaraları güvenli olarak tanımlamakta. Ülkelerde elektronik sigara hakkında yasal düzenlemeleri hızlı bir şekilde yapmaya çalışmaktalar.

Elektronik Sigara ABD’de Tamamen Yasal

Kaliforniya Valisi Arnold Schwarzenegger elektronik sigaranın yasaklanması üzerine hazırlanan tasarıyı yetişkin bireylerin temel hak ve özgürlüklerine karşı olduğu gerekçesiyle veto etti. Bu noktada e-sigara üzerine temel anlayış, insanların zararlı olabileceğini bilerek kullanma istekleri yasalar ile engellenemeyeceği doğrultusunda.

New Jersey’da 2009’dan beri elektronik sigaralar dumansız hava sahası kapsamındaki bölgelerde tamamen yasak ve sigara ile aynı sınıfta değerlendirilmekte. E-sigaraların satışını ve kullanımını yasaklayan her hangi bir yasa mevcut olmasa da sigaranın yasak olduğu mekanlarda kullanımı yasak.

New Hampshire da 18 yaşın altındakilere için elektronik sigara satışı Temmuz 2010 dan itibaren tamamen yasaklandı. Bunun haricinde esigaranın yetişkin bireylere satışını engelleyen herhangi bir yasa mevcut değil. Arizona da benzer şekilde çocuklar için elektronik sigara satışını yasaklamayı planlamakta.

Elektronik Sigara Kullanımı Üzerine Düzenlemeler Artacak

Washington'da, sağlık kurulu elektronik sigaranın sigara yasağı olan halka açık alanlarda yasakladı. E-sigaraları tütün ürünleri kapsamında değerlendirerek çocuklara satışına da yasak konuldu. Aynı şekilde Maryland’de de Delege Aruna Miller tarafından esigaralar tanıtılmış ve çocuklar için satışını yasaklayan yasa genel kurul tarafından onaylanmıştır.

Oregon’da 2012 Şubat ayında, belirtilmemiş ruhsal bozukluğu olan bir yolcu uçuş esnasında elektronik sigara kullandı ve durdurmayı reddetti. Bu olay öncesi uçuşlarda esigara kullanımını engelleyen herhangi bir yasa bulunmazken adam suçlu bulundu ve bu olay sonrası ulusal ve uluslararası uçuşlarda e-sigara kullanımı yasaklandı.

Iowa'da 2012 yılında, normal sigara gibi elektronik sigara perakende satışını da düzenleyen bir kararı onayladı. Bu yasa ile e-sigara tütün ürünü grubuna dahil edildi ve sadece sigara satabilen yerlerde satılmaya başlandı.

New York da Eylül 2012'de kamu veya özel kurum girişinin 100 metre içinde e-sigara ve sigara yasaklandı. 1 Ocak 2013 tarihinden itibarende çocuklar için satışına yasak getirildi.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi