Elektronik sigara hakkında toplumda oluşan bazı yanılgıların üzerine yazılarımıza devam ediyoruz. Şimdiye kadar hep elektronik sigara hakkındaki olumsuz düşüncelerin tersini söyledik. Peki elektronik sigaralar sütten çıkmış ak kaşık mı? Hiç mi olumsuz yönleri yok? Biraz da özellikle bazı satıcıların tabiri caizse futursuzca salladıkları yanlışlara yani elektronik sigaranın olumsuz yönlerine bakalım istedik.

Elektronik Sigaranın Sağlığa Zararlı Hiç Etkisi Yok mu?

Elektronik sigaranın zararları üzerine yurt dışında yapılmış onlarca bilimsel çalışma mevcut. Bizde bunların bazılarını sizinle önceki esigara yazılarımızda paylaşmıştık. Bu çalışmalar genel olarak e-sigaranın sigara kadar zararlı olmadığı sonucuna varıyor. Ancak hiç bir bilimsel çalışma elektronik sigaranın tamamen zararsız olduğunu söylememekte. Bu cihazlar çok yeni ürünler ve haklarında hiç şüphesiz daha çok fazla araştırma yapılması gereklidir.

Bu noktadan sonra elektronik sigaranın genel zararlarına bu bilimsel çalışmalar dahilinde bir göz atacak olursak başlıca zararı, kullanan kişinin, e-sigaranın tamamen zararsız olduğunu düşünmesidir. Bu nedenle örneğin esigara ile nikotin tüketimi sigara kullanımına kıyasla aşırı derecede artabilir. Nikotin denen madde çok aşırıya derecede kullanılmadıkça zehirlemez ama vücuda telafi edilebilir olsa da, bir zarar verir.

Elektronik sigara likitinin içindeki kimyasallar kalıcı zarar vermeyen ya da etkisi olmayan maddeler olabilir (en azından uluslar arası standartlara göre tehlikeli kabul edilmeyen maddeler) ama unutmayın ki bu maddelerin uzun süreli kullanımına ve vücuttan atılmalarının etkilerine dair bilinmeyen çok şey var. Bu noktada sizin ve sağlığınız için en doğru seçim esigarayı sigaradan uzaklaşmak ve nikotinden tamamen kurtulmak için bir araç olarak görmek ve belirli bir süre sonra e-sigara kullanımını da bırakmak olacaktır.

Elektronik Sigara Sigarayı Bırakmada Mucize Bir Çözüm müdür?

Hayır elektronik sigara bir mucize değildir. Sigarayı bırakmayı aklına koyan kişi için e-sigara yada diğer bırakma yöntemleri olmadan da bırakabilir. Nitekim elektronik sigara piyasaya çıkmadan öncede dünyada yüz binlerce insan sigarayı bırakmıştır. Bu noktada bu cihazlar sadece yardımcı bir araçtır.

Aslında elektronik sigara hakkında söylenen teknik olarak yanlış değil. E-sigarayla sigarayı bırakırsınız ama unutmayın sizin hastalığınız nikotin bağımlılığıdır ve esigara asla ve asla mucize bir çözüm değildir. Niyetiniz bırakmaksa hangi yöntem olursa olsun bırakırsınız. Eğer bırakmaya hazırsanız yöntem sadece bahanesidir. Bu mücadelenin yarısı öz farkındalıkla verdiğiniz karardır kalanı da kullanacağınız yöntemdir. Eğer siz gerçekten sigaradan kurtulmak istemiyorsanız ne elektronik sigara ne de herhangi bir doktor size yardımcı olamaz.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi