Ülkemizde sigara kullanımı ve nikotin bağımlılığı her yıl binlerce can almakta. Ancak bu sorun ülkemizde giderek büyümekte ve sigara kullanım yaşı düşmekte. Bizde sizlerle nikotin bağımlılığı üzerine bir yazı paylaşmak istedik. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Doktorlarında Uzm. Dr. Funda Coşkun’un nikotin bağımlılığı üzerinde görüşlerini sizlerle paylaşmak istedik.

Sigara ve Nikotin Bağımlılığı Gelecek İçin Büyük Tehlikedir

Sigara dumanı yaklaşık 4500 değişik kimyasal madde içermektedir. Sigara içerisinde bulunan nikotin bağımlılığı sağlayan en önemli maddedir. Nikotin tütün yaprağının yağında yer almaktadır. Tütünün yanmasıyla birlikte dumana geçerek ağız mukozasından 10 saniye içinde emilmektedir. Nikotin normalde de insan vücudunda bulunan bir maddedir. İnsanlar üzerinde çeşitli etkileri vardır.

Başlangıçta hoşlanma duygusu, gevşeme, rahatlama hissi vermesi merkezi sinir sistemini etkilemesi nedeniyledir. Bağımlılık yapma potansiyeli diğer bağımlılık yapan maddelerle kıyaslandığında daha fazladır. Sigarayı içen her üç kişiden biri bağımlı olmaktadır. Nikotinin hoşlanma duygusu, konsantrasyonu artırıcı etkisi nedeniyle kişiler tekrar sigara içme ihtiyacı duymaktadırlar.

Bir süre sonra ise tolerans gelişir ve kanda azalan nikotin seviyesi yüzünden sigara içen kişiler sinirli ve huzursuz olurlar. Bu huzursuzluğu geçirebilmek için tekrar sigara içmek isterler. Zaman içinde ihtiyaca göre sigara tüketimi birkaç pakete kadar yükselebilir. Sigara içilmediği zaman ortaya çıkan huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı, ani sigara içme isteği duygularına nikotin yoksunluğu belirtileri denir.

Sigara Kullanımı Sizi Öldürür

Bir süre sonra artık kişiler sigarayı zevk almaktan çok nikotin yoksunluk belirtilerini yaşamamak için tüketmeye başlarlar. Sigara içim miktarı arttıkça nikotin bağlayan reseptörlerin sayısında artış olur. Sigarayı bırakma döneminde hissedilen yoksunluk belirtileri normalden fazla olan reseptörlerin doyurulamaması ile ilgilidir.

Sonuçta sigara bağımlılığı patofizyolojik bir olaydır ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Nikotin yerine koyma tedavilerindeki amaç nikotini kontrollü bir şekilde azaltarak kişiye vermek, böylelikle nikotin yoksunluğu belirtilerini en az hissetmelerini sağlamaktır. Elektronik sigara da bu yöntemler arasında son zamanlarda yaygınlaşan bir seçenek olarak yayılmakta.

Bırakma döneminde fizyolojik olarak bağımlı kişilerde nikotin yoksunluğu belirtileri kişilerin yeniden sigaraya başlamalarında önemli bir rol oynamaktadır. Bu belirtileri yaşamak istemeyen, sıkıntı duyan kişiler çareyi tekrar sigara içmekte bulmaktadırlar. Elektronik sigara ile bu sorun tamamen ortadan kalkar.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi