Daha önceki yazılarımızda elektronik sigaranın Avrupa ve Amerika’da yasal statüsünden bahsetmiştik ve kaldığımız yerden diğer ülkelerle devam ediyoruz. Elektronik sigaralar satılmaya başladıkları kısa süre içerinde hızla yayıldı ve beraberlerinde bir çok tartışmaya da neden oldu. Bu kısa süre içerinde yapılan çalışmaların tamamı elektronik sigaraları güvenli olarak tanımlamakta. Ülkelerde bu yeni ürün hakkında yasal düzenlemeleri hızlı bir şekilde yapmaya çalışmaktalar.

Elektronik Sigara Yasaklarının Bulunduğu Ülkeler

Avustralya elektronik sigaraya temkinli yaklaşan tek gelişmiş ülkedir ve ithalat üzerine kısıtlayıcı yasaklar mevcuttur. Bazı eyaletlerde ise kullanımı dahi yasaktır. Brezilya'da, elektronik sigaranın satışı, ithalatı ve herhangi bir tür reklamı yasaktır. Brezilya sağlık kuruluşları e-sigara ile ilgili mevcut sağlık ve güvenlik değerlendirmelerini ürünün ticarileştirilmesi onayı için henüz tatmin edici bulmamakta.

Meksika'da, Fedaral sağlık kuruluşları e-sigarayı yasaklı ürünler listesine dahil etmiştir. Mısır'da, elektronik sigara tıbbi cihaz statüsüne alınmış ve Sağlık Bakanlığıda ruhsat başvurularının tamamını reddetmiştir. Hong Kong da esigaraların yasak olduğu ülkelerdendir ancak bu yasak nikotin içermeyen likitleri kapsamamaktadır. Yasağın kapsamı sadece nikotin ile sınırlıdır. Lübnan'da da, Bakanlar Kurulu 21 Eylül 2011 tarihinde elektronik sigara satışı ve kullanımı yasaklamıştır.

Malezya, da elektronik sigara üzerine katı yasakların olduğu ülkelerdendir. E-sigara ve likitlerinin satışı ithalatı ve kullanımı tamamen yasaktır. Panama, esigarayı Haziran 2009 tarihinden itibaren yasaklanmıştır. Sağlık Bakanlığı e-sigaranın tamamen serbest olduğu ABD’nin sağlık kuruluşu FDA’nın bulgularını gerekçe olarak göstermekte.

Singapur'da, elektronik sigaranın tamamen yasak olduğu ülkelerden ve kadın ve çocukları nikotin kullanımına yönlendirebileceği gerekçe olarak gösterilmektedir.

Elektronik Sigaranın Serbest Olduğu Ülkeler

Kanada, elektronik sigaranın reklamlarını tamamen yasaklamıştır ancak satışı ve kullanımı tamamen serbesttir. E-sigaranın üretim yeri ve ana yurdu olan Çin'de de kullanmak ve satmak tamamiyle yasal.

Hindistan'da, elektronik sigara tamamen yasaldır ve kullanımı ve düzenlemeleri konusunda sigara mevzuatı kullanılsa da aslında yasal olarak esigara bu sınıfa dahil edilmemiştir. Nepal'de, e-sigara sigara kanunu kapsamına alınmıştır ve kullanımına ve satışına izin verilmektedir.

Yeni Zelanda'da, Sağlık Bakanlığı e-sigaraları tıbbi cihaz statüsüne almış ve sadece bir marka elektronik sigaraya satış ve ithalat izni vermiştir. Diğer markaların satışı ise yasaktır. Pakistan ise, elektronik sigara ithalatı ve satışı aslında yasaldır, ancak Pakistan Tıbbi ve Diş konseyi yine de e-sigarayı hakkında tatmin edici sağlık ve güvence şartları olmadığını açıklamıştır.

Güney Kore, elektronik sigaranın satışı ve kullanımı tamamen serbesttir ancak sigara gibi çok yüksek vergiler uygulanmaktadır. İsviçre’de ise elektronik sigara ve nikotin içermeyen likitler tamamen serbestken nikotin içeren esigara likitleri yasaktır.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi