Dünyada son yıllarda popüler bir hal alan elektronik sigaralar kullanımında normal tütün ürünlerinin önüne geçmesiyle bir çok makamdan zararlarıyla ilgili uyarılar yapılmaya başlarken, sanki elektronik sigaranın normal tütün ürünlerinden daha da öldürücü olduğu açıklanıyor. Özellikle Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın son zamanlarda yapmış olduğu "elektronik sigara kesinlikle öldürücüdür ve içinde kanserojen maddeler barınmaktadır" açıklamaları e-sigara kullanıcılarını tedirgin etmiş ve normal tütün ürünlerine dönüş yapmaları sağlanmıştır.

Bu noktada hiçbir bilimsel gerçeğe dayanmayan bu açıklamalar yerine sizlerle elektronik sigara üzerene yapılmış çalışmaları paylaşmaya devam ediyoruz.

Avrupa Kardiyoloji Birliği Araştırmalı Elektronik Sigara Gerçeğini Yansıttı

Avrupa Kardiyoloji Birliği tarafından hazırlanan 2012 raporunda e-sigaralarla ilgili yapılan açıklama şöyle: Elektronik sigaralar, tütün ürünlerine benzer bir duman yaratırlar. E-sigara bir adet pil, sıvı içeren bir kartuş ve ısınan bir elemente sahiptir. Bu ısınma süreci sonunda sıvı buhar olur. Laboratuvar sonuçları gösteriyor ki; bu sıvı tütün ürünlerine göre daha az zehirlidir.

Birçok çalışma göstermiştir ki, elektronik sigaralarda nitrosamin bulunmamaktadır. İçinde nitrosamin bulunan sıvılarda dahi fark edilmiştir ki, esigarada nitrosamin, 1 adet sigarada bulunandan 500 – 1400 kat daha az bulunuyor. Bu da demektir ki, elektronik sigaranın günlük kullanımı dikkate alındığında, bir adet sigaranın verdiği zarar, elektronik sigaralardan çok daha fazladır.

25 – 45 yaşları arasında 20 sağlıklı sigara içicisi ile 22 elektronik sigara içicisi arasında bir araştırma yapıldı. Bu çalışmada düzenli elektronik sigara içicileri kullanıldı çünkü onlar ilk defa kullananlara göre e-sigaralara daha alışkındırlar ve vücutları e-sigara toksinini daha kolay alır. Deneklerin hepsi aynı yaşlarda olmasına rağmen, kalp değerleri baz alınarak yapılan çalışmada elektronik sigara kullanıcılarının %44 oranda daha yüksek yaşam süresine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Elektronik sigaralar için; 11 mg/ml'lık nikotin kullanılmıştır ve bu bağımsız bir laboratuvarda yapılan araştırma ile, elektronik sigara nikotin sıvısında hiçbir nitrosamin veya aromatik hidrokarbon bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Araştırma göstermiştir ki, tütün ürünlerinin kullanılması miyokardial sorunlara yol açarken, elektronik sigaraların böyle bir etki yarattığı görülmemiştir. Tütün ürünleri kullanmak sistolik ve diastolic kan basıncında ve kalp ritminde artış sağladığı sonucuna varılmıştır.

Elektronik Sigara Sigarayı Bırakmaya Yardımcı

Tüm bu olumlu farklılıkların yanında, elektronik sigara kullanımındaki artış tütün ürünlerine göre çok azdır. Dr. Farsalonis elektronik sigaralardan, “Henüz elektronik sigaranın bir devrim olduğunu söylemek için çok erken, ancak elektronik sigara o potansiyele sahiptir” diye bahsetmekte.

Dr. Farsalinos: “Elektronik sigaralardan devrim niteliği taşıyan bir ürün olarak bahsetmeden önce daha çok çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Ancak, tütün ürünü kullanımına oranla şu anda elimizde olan bilgiler ışığında söyleyebilirim ki, elektronik sigara, tütün ürünlerine göre çok daha az zararlıdır ve tütün ürünü yerine elektronik sigara kullanmaya başlamak vücuda daha az zarar gelmesine yardımcı olacaktır.”

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi