Ülkemizde hızla kullanımı artan ve sigara tiryakilerinin çoklukla talep ettikleri elektronik sigaralar hakkında maalesef tam bir bilgi kirliliği mevcuttur. Ülkemizde elektronik sigara hakkındaki yasal statü nedeniyle bir taraftan elindeki kalitesiz ve sorunlu ürünleri satmaya çalışan bazı insanların akıl almaz yalanları diğer yandan tabiri caizse medya maymunları olarak ifade edilebilecek insanların hiç bir bilimsel gerçeğe dayanmadan karalama kampanyaları insanları elektronik sigara hakkında yanıltmakta.

Elektronik Sigarada Lityum Piller Kansere Neden Olur mu?

Elektronik sigaralarda bulunan elektromanyetik (EM) alanların kanser yapmasından endişe edenler cep telefonu, televizyon, masaüstü ya da laptop bilgisayar vs vb herşeyi evinden atmalı. Bu ürünler ülkemizde yasak mı? Hayır. Yoğun EM alan oluşturan baz istasyonları ne alemde? Hemen her köşede keyiflerine bakıyorlar ve her gün bir yenisi dikiliyor. Elektrik akımının oluşturduğu EM alanlara uzun süre maruz kalmanın sağlığa zararlı olduğu söyleniyor ancak bu konuda sanki sadece e-sigaranın lityum pili EM alan yayıyormuş hatta tek zararlı olan e-sigara pilinin EM alanıymış gibi anlatılıyor.

Elektronik Sigara El ve Dudak Alışkanlığını Ortadan Kaldırır mı?

Elektronik sigara genel olarak el ve dudak alışkanlığını ortadan kaldırır. Kaldırmaz olarak açıklama yapan profesör(!) e-sigarayı kartuşlu ya da tek kullanımlık olanlardan ibaret zannediyor. Kartuşlu ve tek kullanımlık esigaraların bile bütün modelleri sigaraya benzer tipte değil. En yaygın kullanılan e-sigara tipleri el ve dudak alışkanlığını, sürdürmenin aksine, bozar. Ancak bu süreç kademeli olarak değişeceğinden diğer yöntemlere göre çok daha rahattır.

E-sigaradan çekilen nefes 2-3 saniye sürer ve atomizerin fazla ısınmaması için (sigarada olduğu gibi) peşpeşe nefes çekilmez; ayrıca sigarada, haliyle, pil düğmesi yoktur ve e-sigara modellerinin büyük çoğunluğu iki parmak arasında tutulmaz. Kısaca, sigara kullanımının sebep olduğu el ve dudak alışkanlığı yeni bir davranış biçimi sayesinde ortadan kalkar.

Tabi dikkatli elektronik sigara kullanıcılarının tahmin edebileceği gibi, e-sigara kendi kullanım biçemini yaratır; yani yeni bir el ve dudak alışkanlığı oluşur. Davranışsal olarak elektronik sigara sigara kullanımına dönüşü engeller ama yeni bir alışkanlık olarak kendi yerini yapmaya başlar. Tabi esigaranın nasıl kullanıldığı, bakımı, dolumu, temizliği düşünülürse sigara kullanmaktan daha zahmetlidir. Sigara kullanımındaki davranışsal süreçle e-sigara kullanımındaki davranışsal süreçlerin kalıcılığını karşılaştıran bir araştırma var mı? Aslında "böyle bir araştırma yapmaya zahmet eden var mı?" diye sormalı.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi