Dünya’nın her konuda olduğu gibi elektronik sigara piyasasında da en büyük pazarı konumunda ki ABD de dev sigara firmaları elektronik sigara piyasasına girmeye başlıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’de yaşanan gelişmeler her sektörü derinden etkilediği gibi elektronik sigara sektörünü de temelden etkilemektedir. Bu noktada ABD piyasasında ki gelişmeler bütün ülkeleri etkileyeceğinden en güncel durumu sizlerle paylaşmak istedik.

Dev Tütün Kartelleri Elektronik Sigaraya El Attı

Elektronik sigara piyasasına son on senedir küçük e-sigara üreticileri hakim durumdaydılar ama esigara araştırmalarının ortaya koyduğu üzere ABD e-sigara piyasasının hızlı bir gelişmeyle bu sene 1 milyar dolarlık bir hacme ulaşması beklenmekte. Bu hızla büyüyen pazar ise sigara üreticisi dev şirketlerin iştahını kabartmakta ve küçük e-sigara şirketleri buna engel olamamakta.

ABD’nin en büyük sigara üreticisi Altria, Ağustos ayında elektronik sigara pilot piyasası olarak belirlediği İndiana eyaletinde MarkTen markası altında esigara satmaya başlayacak. ABD’nin en büyük ikinci sigara üreticisi olan Reynolds American da aynı şekilde şu sıralar Colorado eyaletinde Vuse marka elektronik sigara ile piyasaya girmeye hazırlanıyor. Lorillard ise geçen sene 135 milyon dolara satın aldığı Blu marka e-sigaraları 80,000 ayrı satış noktasında piyasaya arz etmişti zaten.

Elektronik sigara üreticisi Logic Technology’nin müdürü Eli Alelov tütün devlerinin piyasaya girişi hakkında “Hoşgeldiler, yeter ki oyunu kurallar dahilinde oynasınlar. Umarız müşterilerine baskı yaparak normal sigaralarımızı satmaya devam etmek istiyorsanız bizim elektronik sigaralarımızı da satmanızı tavsiye ederiz demezler” dedi.

ABD’de Elektronik Sigara Denetimi

ABD’de tütün ürünlerini denetleyen kurum olan Gıda ve İlaç Dairesi (GİD) daha elektronik sigara hakkında yönetmelik oluşturabilmiş değil. Altria yönetim kurulu başkanı Martin Barrington, GİD’in e-sigara hakkında yönetmelik çıkarmasının “zararı azaltan ve toplumsal açıdan olumlu” bir hareket olacağını savunurken esigara üreten KOBİler GİD’e daha doğrudan yaklaşarak elektronik sigaranın normal sigaradan daha az zararlı olduğuna dair resmi beyanat istiyor.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi