Ülkemizde elektronik sigara hakkındaki yasal statü nedeniyle bir taraftan elindeki kalitesiz ve sorunlu elektronik sigaraları satmaya çalışan bazı insanların akıl almaz yalanları diğer yandan tabiri caizse medya maymunları olarak ifade edilebilecek insanların hiç bir bilimsel gerçeğe dayanmadan karalama kampanyaları insanları elektronik sigara hakkında yanıltmakta. Bizde elektronik sigara hakkındaki yanılgılar üzerine yazımıza kaldığımız yerden devam edelim.

Elektronik Sigara Likitleri Kansorejen mi?

Elektronik sigara likitlerinin kanserojen, mutagenez ya da toksik madde içermediği yapılan analizlerle (yani e-likit denen maddeyi oluşturan parçaların birbirinden ayırılması ve oranlarının ne olduğunun, adlarının ne olduğunun, nasıl birleştiklerinin belirlenmesiyle) belgelenmiş. Daha önceki yazılarımızda e-sigara üzerine yapılan bu çalışmaların bazılarını paylaşmıştık. E-sigara üzerine yapılan bu analizlere itirazı olan sözde proflarımızdan esigara üzerine kendi analizini yapan, analizinin sonuçlarına göre yayın veren var mı? Hayır.

Ayrıca esigara likitini, kafaya dikip içmediğiniz, burun spreyi gibi burnunuzdan çekmediğiniz, damardan ya da fitil şeklinde almadığınız durumlarda esigara kullanımı ile aşırı dozda (1g/kg 'dan fazla) vücudunuza girmesi mümkün değildir. E-sigara ne de olsa ağızla içilir. Deri teması kimyasal yanmaya ya da zehirlenmeye sebep olmaz, elinizi yıkarsınız, geçer.

Elektronik Sigaralarda Kullanılan Nikotin Öldürür mü?

Elektronik sigarada kullanılan nikotin hakkında ülkemizde sözde bilim adamları bu tarz cümleler kurabilmekteler. İşin kötüsü e-sigara ve nikotin üzerine bu cümleleri kuranlar profesör ünvanı almış bir bilim insanı. Hangisi daha kötü? Bile bile e-sigarayı kötülemek için uydurması mı, alanı olduğunu iddia etmesine rağmen bilmiyor olması mı? Evet sigarada olsun elektronik sigarada olsun nikotin bağımlılık yapıcı bir maddedir.

Elektronik sigarayı gün boyu ağzınızdan düşürmezseniz, sekiz-on tane nikotin cikletini bir anda çiğnerseniz ya da beş altı tane nikotin bandını bir seferde vücudunuza yapıştırırsanız, evet, nikotinden zehirlenirsiniz ve ölüm riskiyle karşılaşırsınız. Su dahil hangi madde olursa olsun,normal kullanım sınırlarının uçuk denecek düzeyde fazlasını kısa bir sürede tüketirseniz ölüm riskiyle karşılaşırsınız.

Tek başına esigara ile nikotin kullanmanın zararı da kafein kadardır. Bu arada, kafein de bağımlılık yapıcı bir maddedir üstelik yoksunluğu nikotine göre kişiyi daha kötü etkiler ama kahveyi, kolayı ya da Starbucks'ları yasaklayalım diyen pek kimseyi göremezsiniz.

Nikotin bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi tanı kriterleri envanterinde sınıflandırılmıştır. Diğer bağımlılık türleri gibi nikotin bağımlılığı da bir hastalıktır. Ancak iddia edildiği gibi eroin kokin vb maddelerdeki gibi zorlayıcı yoksunluk belirtileri görülmez. Yoksunluğun verdiği rahatsızlık yaklaşık üç (3) dakikada geçer. Bu nedenle sigarayı bırakma sürecinde olanlara yoksunluk hissettiklerinde hemen kısa bir süre için dikkatlerini başka bir şeye vermeleri söylenir, bu yönde teknikler öğretilir.

Böcek ilacı meselesine gelince: elli atmış sene önce böcek ilaçlarında nikotin kullanılmış ancak günümüzde (yetkinliği düşük ve pahalı olduğu için) kullanılmıyor.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi