Elektronik sigara ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülkede tartışmalı bir üründür. Bu kapsamda yapılan bilimsel araştırmalar elektronik sigaranın sigarayı bırakmakta etkisini ve sigaraya oranla zararsız olduğunu gösterse de bazı kurum ve kuruluşlar ısrarla yasaklatmaya çalışmaktalar. Bizde elektronik sigara konusunda ülkemize de örnek olması açısından özellikle bu tartışmaların sürdüğü batılı ülkelerden örneklerle yasak gerekçelerini ve karşıt görüşleri sizle paylaşmak istiyoruz

Amerika’da Elektronik Sigarayı Yasaklama Gerekçeleri Çürütüldü

ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) e-sigaraları, güvenlikleri ve etkinlikleri klinik deneylerle kanıtlanana kadar piyasaya sunulamayacak olan "uyuşturucu zerk eden bir cihaz" olarak tanımlayarak satışını yasaklamaya çalıştı. FDA'nın elektronik sigara kararı mahkemece bozulunca e-sigaraya karşı çıkanlar cihazın tehlikelerini dile getirmek amacıyla kampanya başlattılar. E-sigaraların tıpkı dumansız tütün gibi insanların nikotinden vazgeçme isteğini azalttığını ve aynı zamanda gençleri ve sigara içmeyenleri nikotin bağımlısı yapabileceğini öne sürüyorlar. Elektronik sigaraların içindeki pek çok kimyasalın "zararlı" ve "zehirleyici" olabileceğine dair FDA'in yaptığı bir uyarıdan da bahsediyorlar. Fakat FDA, elektronik sigara buharı üzerine yaptığı araştırmalarda esigara buharı ile eser miktarda maruz kalınan bu kimyasalların herhangi bir zarara yol açtığına dair bir kanıt sunmadı.

FDA'in elektronik sigara araştırmaların da kullandığı metodolojisi ve uyarıları, Polosa ve Kentucky'deki Lousville Üniversitesi'nden Tıp Profesörü Brad Rodu gibi araştırmacılar tarafından bilimsel dergilerde eleştiri yağmuruna tutuldu. Bu yıl Harm Reduction Journal'da yazan Rodu, FDA'in elde ettiği sonuçların elektronik sigara kullanıcıları açısından bir anlam teşkil etmediği çünkü "esigara buharında tespit ettikleri kimyasalların yoğunluğunun, insan sağlığına etki edebilecek miktardan yaklaşık bir milyon kat daha az olduğu" sonucuna vardı. Tartışmada her iki taraf da e-sigaraların daha detaylı incelenmesi ve daha sıkı denetimlere tabi tutulması konusunda hemfikir.

İngiltere’de Elektronik Sigara Yasağına Tepkiler

İngiltere'de Kraliyet Hekimler Koleji (Royal College of Physicians) ise, daha güvenli nikotin cihazları olan elektronik sigaraların piyasaya çıkarılmasını engelleyen düzenlemeleri, "mantığa ve ahlaka aykırı" diye tanımladı. İngiliz tıp kuruluşu 2007 yılında, esigara üzerine araştırmaların da "Nikotinin kendisi tehlikeli değildir" sonucuna vardı. Kurum, "Nikotin esigara ile sigaraya bir alternatif olarak makul ve etkili bir formda sunulursa, milyonlarca kişinin hayatı kurtulabilir" dedi. İnsanlar sigara içmeye, yasak yanlılarının kabul etmek istemediği bir gerçek yüzünden devam ediyor.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi