Elektronik sigarayla ilgili o kadar çok bilgi(!) var ki hangisine güveneceğimizi bazen şaşırıyoruz. İşin kötüsü bu bilgilerin çoğunluğu hayatında hiç elektronik sigara kullanmamış kişilerin görüşünden ibaret. “En iyi evlilik danışmanları, evli olan insanlardır” düsturundan hareketle “E-sigarayla ilgili en iyi bilgiyi bilfiil e-sigara kullanan kişilerden almak gerekir” diyoruz.

Bu yazıyı yazan kişi olarak ben elektronik sigara ile sigarayı bıraktım, bırakan birçok insan tanıyorum ve gönül rahatlığıyla şunu diyorum: E-sigara kullanarak sigarayı azaltmak veya tamamen bırakmak kesinlikle mümkün. Tecrübeyle sabit olarak şunu da eklemek istiyorum: esigara yalnızca bir sağlık meselesi değildir. Elbette sağlık en önemli konu ama esigarada bir de finansal boyut var. Sigarayı bırakalı beri nefes nefese kalmamak bir yana, esigara ile kurtardığım para inanılmaz miktarda. Yalan olmasın, net bir hesap yapmadım ama mali durumların en iyi göstergesi cepteki paradır ve birebir görüyorum ki esigaraya başlayalı beri cebimde çok daha fazla para oluyor.

Kişisel Elektronik Sigara Tecrübelerim


Konu bir anda elektronik sigaranın parasal boyutuna kaydı ama elektronik sigaranın sağlık boyutuna geri dönecek olursam şunu belirtmek isterim: günde iki paket sigara içerken kendimi hep miskin ve enerji fakiri hissederdim. Elektronik sigaraya başladıktan sonra resmen enerji yüklemesi yaşadım! Kendimi çok daha enerjik hissetmenin yanısıra e-sigara ile koku ve tat duyularımın da müthiş açıldığını fark ettim – elektronik sigara sağolsun yediğim yemeğin tadını alır oldum! Tüm bunları yaşarken işin bir de komik boyutu oluyor tabii, o da esigarayla gelen değişikliklerin farkına varmak. Elektronik sigaraya başladıktan sonra nefes nefese kalmama olayının farkına hemen varmıyorsunuz. Koku ve tat alma durumu da öyle. Elektronik sigaranın yarattığı değişiklikler bir anda dank ediyor ve esigaranıza bakarak “Vaaaaay! İnanmıyorum!” türünden ifadelerde bulunuyorsunuz : )

“E peki elektronik sigara bu kadar harikaysa niye bu kadar negatif haber yapılıyor?” dediğinizi duyar gibiyim. Ben de soruyla yanıt vereyim: “E-sigara yüzünden tütün ve ilaç kartellerinin satışları ne kadar düştü acaba?” “E-sigara kullananlar arttıkça devletlerin tütün ve ilaç vergilerinden kaybı ne kadar olur?” Sorular çeşitlendirilebilir ama demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum. Kaldı ki Google’a “elektronik sigara” diye girince Türkiye’de e-sigara kullanıcılarının paylaştığı birçok pozitif bilgiye de ulaşmak mümkün. Sonuçta elektronik sigaralarda normal sigaralarda bulunan 4,000 kimyasal madde yok. Sigarada bulunan en ölümcül zehirler olan katran ve karbonmonoksit yok. Esigara sağlık olsun, parasal olsun her açıdan daha üstün.


Biz e-sigara hakkında daha fazla bilimsel araştırmalar yapılmasını istiyoruz. Yurtdışında elektronik sigara araştırmaları yapılıyor, Türkiye’deki üniversitelerden de bu yönde hareket bekliyoruz - elektronik sigara hakkında ilk bilimsel araştırmayı başlatan Erciyes Üniversite’sine teşekkür etmeden de geçemeyeceğiz. Sonuçta en iyisi temiz hava solumak ve hiçbir şey içmemek – ama içiyorsak da elektronik sigara içmekte fayda var.

Okuğunuz için teşekkürler, sigarasız günler dileğiyle…

E-Sigara Tamam Ekibi