Son yıllarda sigara tiryakilerine alternatif sunan elektronik sigaralar daha çok yeni ürünler olduklarından beraberinde bir çok tartışmaya da neden olmaktadırlar. Elektronik sigaranın zararları ve etkisi üzerine dünyada bir çok araştırma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Ülkemizde de elektronik sigara üzerine yapılan ilk ciddi araştırma Erciyes Üniversitesinde başladı.

Araştırma Sonucunda Elektronik Sigaraya Genel Bakış

Son zamanların en çok merak edilen konusu olan elektronik sigara yararlarını ve zararlarını ortaya koymak için bir araya gelen Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Köseoğlu ve Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bilgen ile Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Uğur e-sigara üzerine klinik ve deneysel araştırmalara başladı.

Doç. Dr. Fatih Uğur , yaptığı açıklamada, elektronik sigarada tütünün yanmasıyla oluşan, kanın oksijen taşıma kapasitesini bozan karbonmonoksit ve kanserojen olan tarın bulunmadığını söyledi.

E-sigara üzerine bugüne kadar yapılan anket çalışmalarında elektronik sigaranın yüzde 30 ile yüzde 80 arasında normal sigarayı bırakmaya, yüzde 70 ile yüzde 90 arasında da sigarayı azaltmaya yardımcı olduğunun bildirildiğini ifade eden Uğur, elektronik sigaraya bağımlılığın ise normal sigaraya göre yüzde 25 ile 60 arasında olduğunu kaydetti.

Elektronik Sigara Üzerine Daha Çok Araştırma Yapılmalı

Uğur, Elektronik sigara kullanırken en sık boğazda rahatsızlık ve ağızda kuruluk gibi şikayetler ortaya çıktığını belirterek, bunları esigara kullanıcılarının en fazla dörtte birinin söylediğini, ayrıca her kullanımda oluşmadığının ve şiddetli düzeyde olmadığının ifade edildiğini anlattı.

Prof. Dr. Emel Köseoğlu ise 2003 yılında patent almış yeni bir ürün olan elektronik sigara üzerinde yapılmış bilimsel araştırma sayısının az olduğunu belirtti.Mevcut çalışmaların da az sayıda esigara kullanıcısı üzerinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Köseeoğlu, şöyle devam etti:

"Çalışmalarda e-sigara kullanımında görülen rahatsızlıkların zaman içerisinde azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca elektronik sigara içimiyle vücuda alınan nikotinin normal sigaradakine göre oldukça az miktarda olduğu bulunmuştur. E-sigaranın, sigara içmemekle oluşan endişe, depresyon, açlık, düşük konsantrasyon gibi yoksunluk belirtilerini normal sigara kadar olmasa da giderdiği belirlenmiştir. Bu şekilde esigaranın normal sigara içme isteğini azalttığı ortaya konmuştur."

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi