Elektronik sigara hakkında özellikle ülkemizde basın eliyle hiç bir bilimsel gerçeğe dayanmayan karalama kampanyaları yapıldı. BBC ise yaptığı haberlerle elektronik sigara konusuna hem tarafsız yaklaşıyor hemde bilimsel gerçeklere dayanan haberler yapmakta. Daha önce ki yayınladığı elektronik sigara haberlerinde konuya temkinli yaklaşan BBC artan bilimsel çalışmaların ışığında net bir başlıkla bu bilgileri insanlarla paylaştı.

Elektronik Sigara Sigarayı Bıraktırıyor

Elektronik sigara konusunda her kafadan bir ses çıkıyor desek yeridir. Ülkemizde basında çıkan haberleri sizlerde yakından takip ediyorsunuz. Hiç bir bilimsel gerçeğe dayanmayan tamamen yorum ve kişisel düşünceler ile yazılmış haberler, ülkemizde bu haberlere inanan esigara kullanıcılarını biraz korkuttu. Ancak BBC habercilik nasıl yapılır gösteriyor ve yazdığı yazıların tamamı bilimsel gerçeklere dayanıyor.

“Elektronik sigara sigarayı bıraktırıyor.” diye manşet atan BBC bu haberin içeriğinde bu kanıya nerden vardığını bilimsel çalışmalara dayanarak anlatıyor. Daha önceki makalelerinde elektronik sigara konusuna biraz temkinli yaklaşan BBC demek ki elektronik sigara konusunda gelişmeleri en az e-sigara tutkunları kadar takip ediyor.

Elektronik Sigara Makalesinden Alıntılar

Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nden bir araştırma 657 kişi üzerinde hem elektronik sigara hem de nikotin bandı testi yaptı. Lancet adlı dergide yayımlanan sonuçlara göre esigara kullananların yüzde 7,3’ü, nikotin bandı kullananların ise yüzde 5,8’i sigarayı bıraktı. Fakat araştırmacılar, hangi yöntemin daha iyi olduğunun belirlenebilmesi için yeterli sayıda kişide test yapılmadığını belirtiyor. Altı ay sonra, elektronik sigara kullananların yüzde 57’sinin, nikotin bantları kullananların ise yüzde 41’inin günlük tükettikleri paket sayısını azalttıkları görüldü.

Auckland Üniversitesi’nden Prof. Chris Bullen, “Araştırma sonuçlarımız, sigara bırakma konusunda elektronik sigara kullananlar ile bant kullananlar arasındaki farkları net bir şekilde ortaya koymasa da elektronik sigara içicilerinin sigarayı bırakmada daha başarılı olduklarını gösteriyor” dedi.

Bullen, “Ayrıca, araştırmamıza katılanların nikotin bantları yerine elektronik sigara kullanımına daha hevesli olmaları da ilginçti” yorumunu yaptı.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nin Bağımsız Tütün Araştırma Birimi Müdürü Prof. Peter Hajek ‘öncü bir araştırma’ olarak tanımladığı son çalışma için, “Burada verilen asıl mesaj, elektronik sigara kullanımının en az nikotin bantları kadar etkin olduğudur” dedi.

Fakat Hajek, elektronik sigara kullanımının uzun vadede etkilerinin ne olabileceği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini dile getirdi.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi