Elektronik sigaranın sağlığa zararları konusunda yapılan onlarca çalışma, elektronik sigaranın normal sigaralardan çok daha zararsız olduğunu göstermektedir. Ancak elektronik sigara likitlerinde kullanılan maddeler arasında olan Propilen Glikol (PG) bütün bu çalışmalara rağmen insanların e-sigaraya temkinli yaklaşmasına neden olmakta. E-sigaralarda kullanılan bu madde, başta normal sigaralar olmak üzere günlük hayatta çok sıklıkla kullandığımız bir çok üründe kullanılmaktadır. Bizde elektronik sigaralar hakkında ön yargıya neden olan bu madde hakkında ayrıntılı bilgileri sizinle paylaşmak istedik.

Elektronik Sigara Likitlerinde Propilen Glikol

E-Sigara likitlerinde kullanılan Propilen glikol (PG), ticari endüstride birçok kullanım alanı olan petrol yağı türevi bir bileşiktir. Kokusuzdur ve belirli bir tat tarifi bulunmamaktadır. Bu madde elektronik sigara likitlerinde aromanın çözünmesi ve boğaz vurumu olarak tabir edilen hissi vermesi için kullanılır. PG içermeyen bir esigara likiti size istenilen düzeyde haz vermeyebilir.

Elektronik sigarada ki Propilen glikol gıda, kozmetik, farmasötikal ve plastik endüstrilerinde kullanılmaktadır. Günlük hayatta ise genellikle yapay duman ya da disko, tiyatro ve televizyonda görülen sisin yapımında kullanılır.

Tütün Endüstrisi Kullanımı ve Elektronik Sigaradaki Farkı

Elektronik sigarada kullanılan Propilen glikol aynı zamanda sigarada, suyu tutarak tütünü nemli tutan böylece sigaranın kurumasını önleyen “nem tutucu” olarak raporlanmıştır.

Propilen glikol filtreye ya da tütüne eklenir ve bir sigarada kullanılan tütünün toplam ağırlığının ortalama %2.4’ünü teşkil eder. Sigaranın uç kısmından çıkan dumanda da bulunmaktadır, yani sigara içmeyenler ve içenler propilen glikole maruz kalabilir.

Normal sigara kullanımı ile Propilen glikole maruz kalmanın potansiyel sağlık sorunu olduğu düşünülmektedir, çünkü bu katkı madde yandığında zararlı maddeler açığa çıkar. Açığa çıkan maddelere, kansere neden olması mümkün maddeler arasında sınıflandırılan propilen oksit dahildir.

Bu noktada elektronik sigara ile normal sigara kullanımı arasında farklılık devreye girmektedir. Elektronik sigaralarda ateş olmadığı için kullanmış olduğunuz likitte her hangi bir yanma yani kimyasal değişim meydana gelmez. Bu da e-sigara da yanmaya bağlı olarak ortaya çıkan zararlı olarak tanımlanan propilen oksit meydana çıkmadığı anlamına gelir. Yani esigara ile kullanmış olduğunuz propilen glikol vücudunuza normal sigara kullanımının aksine kimyasal bir değişime uğramadan saf haliyle girer.

Elektronik sigara buharında yapılan çalışmaların hiçbirinde propilen oksit maddesine rastlanmamıştır. Bu esigaralarda kullanılan bu maddenin tıpkı gıda sektöründe olduğu gibi rahatlıkla kullanılabileceği anlamına gelir. Ancak yinede PG içermeyen e-sigara likiti kullanmak isitiyorsanız Natura likitler sizin için uygun olacaktır.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi