Elektronik sigara ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülkede tartışmalı bir üründür. Bu kapsamda yapılan bilimsel araştırmalar elektronik sigaranın sigarayı bırakmakta etkisini ve sigaraya oranla zararsız olduğunu gösterse de bazı kurum ve kuruluşlar ısrarla yasaklatmaya çalışmaktalar. Bu nokta da en büyük dayanak ise elektronik sigara ile sigara kullanımı için hazırlanmış yasakların delindiğidir.

Kapalı Alanda Sigara Yasakları ve Elektronik Sigara

Son günlerde kullanımı artan elektronik sigaranın kapalı ortamlarda içilip içilemeyeceği tartışılıyor. Bazı kesimler tarafından 'esigara sigara isteğinin önünü kesiyor', 'sigara arzusunu gideriyor', 'esigara sağlığa zarar vermiyor' şeklindeki iddialara konu olan elektronik sigaranın şimdi ise kapalı ortamlarda içilip içilemeyeceği gündeme geldi.

Toplum Sağlığı Merkezi Tütün Denetim yetkilileri, "4/7/2012 tarihli ve 6354 sayılı kanunun 9. maddesi ile bu fıkrada yer alan "tütün ürünleri" ibaresine "tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri" ibaresi eklenmiştir. Tütün ürünleri ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri on sekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz. Kapalı ortamlarda sigara ve benzerlerinin içilmesi yasaktır" dedi.

"Nargile ve benzerlerinin kapalı ortamlarda içilmesi yasaktır" ibaresi kapsamına elektronik sigaranın girip girmediği ise merak konusu. Bir çok satıcı kapalı alanlarda da esigara içilebileceği sloganıyla sattıkları bu ürünlerin yasak kapsamına grip girmediği ise hala belirli değil. Ülkemizde elektronik sigara ile ilgili yasal düzenlemelerin hızlı ve adil bir şekilde yapılması ve e-sigara kullanıcılarına uymaları gereken kurallar tam olarak söylenmelidir.

Elektronik Sigara bu Düzenlemelerin Neresinde?

Elektronik sigara için ülkemizde ki tütün hakkında yasal düzenlemelerine baktımığımız da maalesef bu sorunun cevapı; “ hiç bir yerinde!” olacaktır. 2008 den beri bütün Dünya da kullanılan e-sigaralar şu an için ülkemizde de çok fazla kullanılsa da devlet tarafından ciddi bir yasal düzenlemeye gerek duyulmamaktadır.

Elektronik sigara ilk çıktığı ve dünya da hızla yayıldığı 2008 den günümüze her nokta da tüketilse de özellikle son yıllarda batılı ülkeler elektronik sigara üzerine yasaları düzenleyip bu belirsizlikleri ortadan kaldırmaya çalışmaktalar. 2012 yıllarının sonunda Amerika da uçakalarda e-sigara kullanımı yasaklanmıştır. Bu ve benzeri tam tanım içeren esigara yasalarının ülkemizde de kısa süre de düzenlenmesi gerekmektedir.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi