Elektronik sigaralar ilk piyasaya çıktığı andan itibaren kısa süre içerisinde büyük bir kitleye hitap etmeye başladı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında rahatça satılan elektronik sigaralara ülkemiz gibi bazı ülkelerde ise yasak uygulanmakta. Elektronik sigara üzerine yapılmış hiç bir bilimsel çalışmaya dayanmayan tamamen keyfi bu yasakların hiç şüphesiz başka bir çok nedeni vardır.

Sağlık Bakanlığının Elektronik Sigara Tepkileri

Sağlık Bakanlığı, elektronik sigaraları yasaklamak için çalışmalar yaparken, Onkolog Dizdar e-sigara hakkında, “Bir yığın kanserojen olduğunu söylediğimiz konuda hiçbir şey söylemeyen bakanlık, bu konuda tutup da elektronik sigaralar kanserojendir diyorsa, bu biraz tartışmalı bir durumdur” dedi.

Sağlık Bakanlığı elektronik sigaraların tamamen yasaklanması için düzenlemeler üzerinde çalışırken, “Elektronik Sigara ve Olası Sağlık Riskleri” başlıklı raporunu da yayınladı. Rapor, elektronik sigaraların zararları, ve esigaranın diğer ülkelerdeki mevcut durumları gibi bilgiler içeriyor.

Elektronik Sigara Birilerinin Rantlarını Engelliyor

Elektronik sigaralar hakkında Yurt gazetesine konuşan Yeşilay Üsküdar Şube Başkanı Tuğçe Doğaç, e-sigaranın veya sigaranın da yasaklanmasının doğru bir çözüm olmadığını, insanların bu noktalara neden esigaraya yöneldiğini anlamak gerektiğini belirtti.

Doğaç, “Sadece sigara açısından değil. Sigara, alkol kadar, bilgisayar oyunlarına ya da yemeklerdeki tatlandırıcılara kadar her yerde zaten bir endüstri söz konusu. Bir süre sonra lezzet ve kullanım olarak bunlara alışılıyor. Ama bu tatlandırıcılar da kanserojen etkiler taşıyor. Başka kişilerin rantlarının baltalanması söz konusu olduğunda o kişiler bunu ticari hakla ifade ediyorlar. Burada tartışılması gereken konu, onların ticari hakları mı, yoksa yok olan bir toplum mu? Buradaki öze bakmak lazım” dedi.

Elektronik Sigaranın Sağlık Etkileri

Onkolog Yavuz Dizdar ise, elektronik sigaraların tasarlanmış ve mutlaka düşünülmüş şeyler olduğunu, kanserojendir diyecek kadar bilgi olmadığını, e-sigara üzerine söz konusu olan durumun bir pazar paylaşımı olduğunu belirterek, “Bir yığın kanserojen olduğunu söylediğimiz konuda hiçbir şey söylemeyen bakanlık, bu konuda tutup da elektronik sigaralar kanserojendir diyorsa, bu biraz tartışmalı bir durumdur” diye konuştu.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi