Elektronik sigaralar satılmaya başladıkları kısa süre içerinde hızla yayıldı ve beraberlerinde bir çok tartışmaya da neden oldu. Bu kısa süre içerinde yapılan çalışmaların tamamı elektronik sigaraları güvenli olarak tanımlamakta. Ülkelerde elektronik sigara hakkında yasal düzenlemeleri hızlı bir şekilde yapmaya çalışmaktalar. Ancak bazı ülkeler ise hala temkinli yaklaşmaktalar. Bu yazımızda ülkemize örnek olması açısından Avrupa’da bazı ülkelerde elektronik sigaranın yasal statüsünden bahsedeceğiz.

Elektronik Sigaranın Tamamen Yasal Olduğu AB Ülkeleri

Çek Cumhuriyeti ve Polonya da, elektronik sigaralar satış ve reklam dahil olmak üzere yasaldır. E-sigara hakkında her hangi bir kısıtlayıcı yasa yada düzenleme söz konusu değildir. Benzer şekilde İrlanda ve Portekiz’de, esigaraların satışı ve kullanımı tamamen yasaldır.

Birleşik Krallık'ta, sigara içmenin yasak olduğu kapalı alanlar dahil elektronik sigaranın satışı, kullanımı ve reklamını yasaklayan her hangi bir yasa söz konusu değildir.

İtalya'da, Sağlık Bakanlığı kararname ile nikotin içeren esigara likitlerinin 16 yaşın altındaki bireylere satılmasını yasaklamıştır. Bunun dışında e-sigarayı kısıtlayan her hangi bir yasa söz konusu değildir.

Letonya'da, Sağlık Bakanlığı elektronik sigara kullanıcılarını sağlık açısından dikkatli olmaları konusunda uyarmakta. Ancak e-sigara üzerine her hangi bir yasak söz konusu değil.

Hollanda'da, elektronik sigara kullanmak ve satmak tamamen serbest ancak reklam konusunda AB yasalarının düzenlenmesi beklenilmekte.

Norveç'te elektronik sigara belirli kalite koşulları altında ithal edilebilir ve satılabilir.

Elektronik Sigaraya Temkinli Yaklaşan Ülkeler

Avusturya'da ve Danimarkada nikotin içeren kartuşlar ve elektronik sigaralar tıbbi cihaz olarak sınıflandırılır. İthalat ve satışı sağlık bakanlığı tarafından denetlenir. Ancak bu noktada e-sigaralar üzerine tam bir denetim ve satış kontrolü uygulanmamakta. İleride bu yasaların derinleştirilmesi bekleniyor.

Estonya'da, sadece nikotin içermeyen esigara likitleri yasal, nikotin içerenler ise yasak. Bunun dışında elektronik sigaralar ve nikotinsiz likitler serbestçe satılmakta.

Finladiya’da elektronik sigara üzerine yapılmış belkide en kapsamlı yasalar bulunmakta ancak bu yasalar bir yasak yerine düzenleme ve kalite kontrol statüsünde. Kullanımı, satışı, reklamı ve ithalatı tamamen kontrol altında tutulmakta. Likitlerinin ithal edilip satıla bilmesi için şartlar, kalite ve içerik düzenlemeleri açıkça yapılmış durumda.

Almanya'da, elektronik sigara ve nikotin içeren kartuşların satışı ve kullanımı konusunda eyaletler içerisinde farklı durumlar söz konusu. Bazı eyaletlerde e-sigara tamamen yasakken bazılarında tamamen serbest. Yakın bir dönemde Almanya’da Finlandiya benzeri kesin yasalar çıkartması beklenmekte.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi