Elektronik sigara son yıllarda alternatif bir sigarayı bırakma aracı olarak karşımıza çıktı. İlk önceleri basit ve gelişmemiş modelleri ile sigara tiryakileri arasında pek tercih edilmese de son yıllarda elektronik sigara teknolojisi hızla gelişti ve kullanımı da arttı. Elektronik sigaraya olan talep özellikle gelişmiş ülkelerde hızla artmaktadır. Ancak elektronik sigaraya talebin bu hızlı artışı beraberinde pek çok tartışmayı da getirmektedir. Elektronik sigara üzerine tartışmaların en yoğun olduğu ülkelerden biri de İngiltere.

İngiltere’de Elektronik Sigara Kullanımı

İngiltere’de elektronik sigara kullananların sayısının bu sene bir milyona ulaşması bekleniyor. Ancak bazıların elektronik sigara, tütüne karşı yüzbinlerce hayat kurtarabilecek bir alternatif olduğunu düşünürken, bazıları ise elektronik de olsa sigara içme eylemini normalleştirdiğini ve bunun güvenli olmadığını söylüyor. Manchester’da kalabalık bir bara giren herhangi biri, oldukça şaşırtıcı bir sahneyle karşılaşabilir. Bir masanın etrafında toplanmış bir grup arkadaşın sigara içtiğini görebilirler ama havada duman kokusu ya da masada kül tablası eksik kalır. E-sigara kullanıcılarının memnuniyeti, esigaranın sigaradan kurtulmada etkili olduğunun en önemli göstergesidir.

Masadaki kadınlardan biri olan Steph, e-sigaranın sigarayı bırakmasına yardımcı olduğunu söylüyor.“Nikotin bantları ve solunum cihazlarını da denedim. E-sigara çok daha iyi, çünkü sigara içiyormuş gibi hissettiriyor” diyor Steph.Masadan bir başka kadın, Lisa ise şöyle destekliyor: “E-sigaralar müthiş fikir. Hem sağlığınıza iyi geliyor, hem de esigaranın tadı sigara gibi.”

Elektronik Sigara ile Hayatlar Kurtulabilir

Elektronik sigara pazarı giderek büyüyor. Sigaraya Karşı Sağlık Hareketi adlı bir yardım derneğinin yürüttüğü anket, İngiltere’de geçen sene 700 bin kişinin e-sigara kullandığına işaret ediyor. Dernek bu sayının 2013’te bir milyona ulaşacağını ve bazı tıbbi uzmanların elektronik sigarada büyük fayda potansiyeli gördüğünü söylüyor.

Profesör John Britton İngiltere’nin ilk tıp yüksek okulu Royal College of Physicians’da tütün danışma hizmeti grubunun başkanı. Britton “Nikotin kendi başına özellikle zararlı bir madde değil. Kafeinin etkileriyle birleştiği zaman tehlikeli oluyor” diyor ve ekliyor: “Eğer İngiltere’deki tüm sigara tiryakileri sigarayı bırakıp elektronik sigara içmeye başlarsa bugün hayatta olan insanların 5 milyonunu esigara ile ölümden kurtarmış oluruz.”

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi