Elektronik sigara kullanıcıları tek kullanımlık ya da katı kartuşlu elektronik sigaralar hariç, kullandıkları bütün elektronik sigara çeşitlerinde e-likit (e-liquid veya e-juice) kullanırlar. Yani büyük ihtimalle dokusu yağlı ve biraz yoğun olan bu elektronik sigara likitleri çokça haşırneşir olacağınız bir maddedir. Daha önceki yazılarımızda bu elektronik sigara likitleri hakkında ayrıntılı bilgileri vermiş ve içeriğinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise esigara likitlerinin kullanımı hakkında dikkatli olmanız gereken bir kaç husustan bahsedeceğiz.

Elektronik Sigara Likitleri Sağlığa Zararlı mı?

Elektronik sigara likitleri hakkında yapılmış bilimsel çalışmaları daha önce yayınlamıştık. Wikipedia'nın söylediğine göre esigara likitlerinin içeriği tadına, nikotin seviyesine göre değişebilse de bütün e-sigara likitleri 3 ana öğeden oluşuyor: (1) propilen glikol ve bitkisel gliserin bazı, (2)su ve (3) muhtelif tatlandırıcı aromalar. E-sigarada kullanılan bu maddeler arasında sağlığa zararları tartışılan tek madde ise Propilen glikol.

Elektronik sigaralarda kullanılan ve propilen glikol denen, organik bir çözelti olduğu söylenen maddenin, zehirli bir madde olarak tarif edilmese de, kısa sürede yüksek miktarda alındığında zehirlenmeye sebep olduğu söylenmekte ancak bir kilogram içinde bir gramdan fazla tüketerek zehirlenme düzeyine ulaşmanın neredeyse imkansız olduğu da eklenmekte, sadece su bazlı boya ve su bazlı temizlik malzemelerinin buharına maruz kalan çocuklarda astım vb solunum yolları bozuklukları görülmüş.

E-sigaralarda kullanılan bu madde, bu eşiğin altında kalan uzun süreli kullanımda da zehir etkisi görülmediği için bir gıda ek maddesi olarak da onaylanmış. Kanserojen ya da genotoksik (kişinin genetik yapısına zarar verici) bir özelliği bulunmadığı söyleniyor. Kısaca: e-sigara likitlerini tüttürün ama damardan almayın ya da içmeyin!

Elektronik Sigara Likitlerinin Kullanımı

Elektronik sigara kullanırken unutmamanız gereken önemli bir nokta var. E-sigaranın en büyük zararı, zararsız olduğunun düşünülmesi. Bir de şöyle düşünün: nikotin bağımlısısınız ve her gün düzenli olarak nikotin tüketiyorsunuz ama nikotin aldığınız sigaranın zararlı olduğunu da biliyorsunuz. Sigarayı bırakıp e-sigaraya geçiyorsunuz; tamamen zararsız, herhangi bir zararı görülmemiş bir nikotin alma yöntemi. Bu değişim nikotin alımını kısıtlayıcı bir engel (sigara söz konusu olduğunda, sigaranın sağlığınıza verdiği zarar) bırakmıyor.

Elektronik sigara ile eğer dikkatli olunmazsa insan farkında olmadan daha rahat nikotin tüketmeye başlıyor ve kişiyi tatmin eden eşik nikotin değeri yükselmeye başlıyor. Bağımlılık, neye olursa olsun, hastalıktır. Bu hastalığı kabul etmiş olmanız ya da memnuniyet duymanız, bir hastalık olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. E-sigara tamamen zararsız olsa bile tükettiğiniz nikotin miktarını kontrol etmeniz yaşam kaliteniz açısından önemlidir.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi