Bildiğiniz gibi bir çok gelişmiş ülkede serbest olarak satılan elektronik sigara ülkemizde ise yasak. İlk çıktığı dönemlerde ABD’de de yasaklanmak istenen elektronik sigara üzerine yapılan çalışmalar yasak için gerekli sonuçlara ulaşamamış ve bu ürün güvenli olarak tanımlanmıştır. Daha önceki yazılarımızda elektronik sigara üzerine yapılan bilimsel çalışmaların bazılarını yayınlamıştık ve diğer ülkelerdeki yasal statüsünden ayrıntılı olarak bahsetmiştik. Bu yazımızda ise ülkemizde elektronik sigara neden yasak olduğuna dair fikirlerimizi paylaşacağız.

Elektronik Sigara Gerçekten Zararlı mı?

Elektronik sigara gerçekten zararlımıdır? Zararlı ise bunlar nelerdir? Elektronik sigara neden yasaklanmıştır? Bir zamanlar sigarayı bırakmak için muzice icat olarak tanıtılan elektronik sigara, gerçekten işe yarıyor mu faydalı mı? Yoksa elektronik sigara ile yeni bir bağımlılık mı kazanıyoruz?

Bu sorulara en iyi cevabı elektronik sigara kullanıcıları verirler. Ülkemizde elektronik sigara satışının yasak olması ve bir çok karalama kampanyasına rağmen kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Siz de çevrenizde elektronik sigara kullanan biri kesinlikle görürsünüz. Gidip ona sorduğunuzda sizde göreceksiniz ki e-sigara kullanan biri kesinlikle tek bir tane olumsuz kelime kullanmayacaktır.

Elektronik sigara başlıca üç bölümden oluşur. Bunlar, ağızlık ve esigara likiti içeren bir kartuş; atomizasyon odası ve mikroçip; lityum pil ve ışık yayan diyot. Bu cihazdan bir nefes çektiğiniz zaman atomizasyon odasında ki mikroçip sayesinde çalışan yüksek frekanslı ultrasonik pompa soğuk duman benzeri buhar oluşturuyor. Bu buhar, kartuştan geçerken tütün alkaloiti moleküllerini de alarak ciğerlerinize doluyor. Bu sırada pilin ucundaki ışık sigaranın ateşi gibi yanıyor ve sönüyor. Elektronik sigara aslında sigarayı bırakmak isteyen, ama sigara içmediklerin de ‘nikotin yoksunluğu belirtileri’ gösterenlere yardımcı olmak amacıyla çıkarılmış bir sistem.

Elektronik Sigara Yasağının Gerekçeleri

Elektronik sigara hakkında daha önce yazılarımızda bir çok kez yapılan bilimsel araştırmalardan alıntı ile e-sigara kullanımının normal sigaradan çok daha az zararlı olduğunu söylemiştik. Eğer öyleyse neden ülkemizde elektronik sigara yasak diye sorabilirsiniz. Bunun bir çok nedeni var. Başta devletin sigaradan elde ettiği yüksek vergi gelirleri daha sonra ise dev tütün firmalarının baskıları gelmekte.

Bu nedenler sadece bizim ülkemiz için geçerli değil tabii ki. Amerika ve Avrupa içinde bu nedenler geçerli ve bu sebeple elektronik sigara tartışılıyor. Ancak hukukun üstünlüğü lafta değilde gerçekten uygulanan bu ülkelerde işin bir tarafı hükumetler yada milyar dolarlık bütçeleriyle dev firmalar olsa da mantıklı bir gerekçe göstermeden elektronik sigara yasaklanamaz. Ve nitekim bu ülkelerin tamamında esigara kullanımı serbest.

Ülkemizde ise elektronik sigara üzerine yapılan onca bilimsel çalışma görmezden gelinerek yasak gayet keyfi bir şekilde uygulanabiliyor. Umarız kısa sürede ülkemizde diğer gelişmiş ülkeleri örnek alır ve insanların tercih haklarını ve özgürlüklerini kısıtlayan elektronik sigara yasağı ortadan kalkar.

Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

E-Sigara Tamam Ekibi